Acasa » Fotbal Intern » Imagini fabuloase de la ferma de vite Black Angus a lui Gigi Nețoiu: „Vă invit la coada vacii! Este cea mai modernă din Europa. Ăsta a fost visul meu din copilărie. Acum a venit momentul să mi-l îndeplinesc”. EXCLUSIV

Imagini fabuloase de la ferma de vite Black Angus a lui Gigi Nețoiu: „Vă invit la coada vacii! Este cea mai modernă din Europa. Ăsta a fost visul meu din copilărie. Acum a venit momentul să mi-l îndeplinesc”. EXCLUSIV

Imagini fabuloase de la ferma de vite Black Angus a lui Gigi Nețoiu: „Vă invit la coada vacii! Este cea mai modernă din Europa. Ăsta a fost visul meu din copilărie. Acum a venit momentul să mi-l îndeplinesc”. EXCLUSIV
Foto ProSport

ProSport a vizitat ferma lui Gigi Nețoiu de la Cetate, din județul Dolj, acolo unde fostul acționar de la Dinamo și conducător la Universitatea Craiova și Rocar a demarat, la începutul acestui an, o nouă afacere. De data asta în zootehnie. Aproape 200 de hectare pe care crește vite Black Angus și oi de rasă, investiție de suflet care-l ține ocupat zi-lumină lângă malul Dunării, într-o zonă în care vara temperaturile ajung la 48 de grade, iar iarna vântul ascuțit taie obrazul.

„Ăsta a fost visul meu, când eram mic aveam o vacă și asta mi-am dorit să fac. Aici, în locul în care m-am născut”, spune milionarul care până cu puțin timp în urmă revenise în fotbal, la FC Voluntari.

Reportaj fabulos la Cetate, la ferma de vite Black Angus a lui Gigi Nețoiu. EXCLUSIV

„Este cea mai modernă fermă de Black Angus din Europa”, spune Gigi Nețoiu despre cele 300 de vaci, 230 de viței, 12 tauri și aproape 500 de oi și capre dintr-un domeniu care scutură, cât vezi cu ochii, orizontul.

Fostul șef din fotbalul românesc cutreieră câmpurile și pășunile și se implică de la cel mai crud fir de iarbă, până la ghimpele din copita celui mai mic miel.

Totul într-un reportaj fabulos în Lunca Dunării. Poftiți în ranch-ul „Comandantului”!

ProSport: Bună ziua domnule Nețoiu și mulțumim pentru că ne-ați primit. Ne spuneți, vă rugăm, câteva idei despre locul în care ne aflăm, o fermă de vite și ovine impresionantă, cea mai nouă afacere pentru dumneavoastră.

Gigi Nețoiu: În primul rând bine ați venit la noi, cum se spune, că invit la coda vacii. Sunteți primii care intră, noi urmează să deschidem oficial la jumătatea lunii octombrie când terminăm tot. Mie mi-a și plăcut, eu sunt născut și crescut la țară și îmi plac animalele. În octombrie am mers la Sibiu și am achiziționat 300 de vaci, 100 la prima fătare, o sută la a doua, o sută la a treia, 12 tauri și am început acest vis, acest proiect. Acum avem vreo 250 de vaci și vreo 230 de viței. Avem un taur de o tonă și 300 de kilograme. Vacile au habitatul lor, sunt mai deștepte și mai îngrijite decât oamenii.

Ce valoare are un exemplar?

O vacă gestantă, care în două, trei luni de zile fată, este cel puțin 3000 de euro. Iar acum carnea a crescut foarte mult, din octombrie și până acum la aproape 25%, vițeii la fel. Nu știu unde se duce inflația, pentru că mâncarea este din ce în ce mai scumpă. Vorbim de mâncare Bio. Aceste vaci rezistă la -35 de grade. La -35 de grade ele fată.

Unde vreți să ajungeți ca număr de exemplare?

Facem două saivane, aproximativ 1400 de viței. În afară de ce avem noi, cumpărăm între 150 și 250 de kilograme și-i băgăm la îngrășat, iar pe urmă pleacă la export. Când eram mic aveam o vacă și eram mai mulți verișori, acum nu vedeți, toți copiii au plecat de la țară, practic satul românesc și comunele, dispar. Populația este de sub 40% față de ce a fost în 1989. Și atunci când se apropia să fete vaca, toți ne duceam și stăteam pe lângă ea. Și am fost foarte fericiți. Eram mic, mă mai duceam și cu vaca, aveam și 7-8 oi, tot timpul mi-au plăcut animalele și am avut și o sensibilitate la animale.

Am văzut că aveți și oi

Avem de la Institutul Palas care este singurul din țară. Ele sunt, de fapt, oile care au ajuns la cea mai bun performanță, sunt împerecheați Merinos de Palas cu berbeci franțuzești. Carnea nu miroase a oaie, greutatea unei oi ajunge la 100-110 kilograme, berbecul la 130 de kilograme. Mieii, de exemplu, la 4-5 luni au aproape 50 de kilograme. La fermă avem și opt câini. Singurele vaci care au rezistat în Alaska, la -35 de grade, au fost Black Angus, iar câinii le apărau de urși. Sunt unii dintre cei mai inteligenți și puternici câini. Când vin șacalii, ei sunt primii care atacă. Noi aveam garduri electrice pe 25 de kilometri, dar șacalii sunt așa de hoți încât intră și prin gardurile electrice. Când le e foame nu țin cont. Știți ceva? Când vin la câini le dau drumul câte o oră, o oră și jumătate, stau lângă mine și mă relaxez. Sunt cei mai credincioși, oamenii te vând, ei nu te trădează niciodată. În total, cu cei de la București, am 18 câini, printre ei chiar și campioni mondiali.

Cum sunteți cu programul, stați mai mult la Cetate decât în București?

În șase luni am venit doar de șase ori în București. Restul am stat aici. Acum jumătate de an, aici nu era nimic, iar luna viitoare avem deschiderea. Toată ferma este automatizată, avem puțuri la 96-98 de metri, practic e apă potabilă, avem silozurile care se alimentează automat, fiecare vacă pe hrană, irigațiile am reușit să le terminăm în mai puțin de două luni. Să știți ceva, fără apă nu se mai poate face agricultură. Fără lipsă de modestie, este cea mai modernă fermă de vite Black Angus din Europa.

Amintiri din închisoare: „Veneam dimineața și munceam la domnul Dinescu, munceam până seara la 7. Am făcut și o biserică în penitenciar”

De ce ați vândut partea de agricultură și ați preferat să mergeți spre fermă, spre zootehnie?

Acolo era mult mai mult de muncă, erau 2200 de hectare. Timpul meu deja era din ce în ce mai limitat. Și atunci am făcut această fermă la care, precum la panourile fotovoltaice, pot lucra patru sau cinci oameni. Totul este automatizat, supravegheat, sunt 100 și ceva de camere. Totul este mult mai ușor de administrat. Iar ăsta a fost visul meu. Și a fost momentul să-mi fac visul meu. M-am consultat foarte mult cu domnul Năstase, nașul meu (n.r. Adrian Năstase, fostul premier al României). Și dânsul și eu am avut o perioadă scurtă când domnul Băsescu a vrut să fie așa….

O perioadă nefericită!

Nefericită pentru ei, noi am trecut cu demnitate peste tot ce a fost. Cât a fost de drept, e o altă discuție.

Am citit o declarație că atunci când erați la închisoare, când ați primit dreptul să ieșiți la muncă, veneați aici, la Cetate.

Da, veneam dimineața și munceam la domnul Dinescu. Dânsul avea două lacuri și vii. Plecam dimineața, mai eram cu încă trei colegi și ne mai întorceam seara, la 7.

Și ce făceați?

Am populat lacurile, am făcut o cabană.

Ați muncit, ați scris și cărți?

Am scris și vreo două cărți, ceea ce făcusem eu pe proiecte europene pe silozuri și pe animale. Și penitenciarul câștiga atunci de pe urma noastră cam 3-4 mii de lei pe lună, sumă din care deținuții aveau un procent de 30-40%. Cei care ieșeau din penitenciar aveau și ei un ban. Până să ies la liber să lucrez, am făcut și o biserică în penitenciar. A fost o perioadă mai grea la început, am avut achitare, suspendare, fără prejudiciu, nimeni nu se aștepta. Dar au vrut să o achite cu fotbalul, a doua zi Gică Popescu era președinte și atunci sistemul, cu Dîncu și Coldea și ceilalți, l-a ales pe domnul Burleanu, cel care era consilierul președintelui și așa a ajuns fotbalul românesc în situația în care e acum.

Pe Cristi Borcea, care vă este asociat în afacerea cu energie, nu ați încercat să-l convingeți să investească și în această fermă?

Nu, nu-i place. Mie îmi place, eu sunt crescut aici, el e cu viața de oraș. Eu la țară. Cristi vrea mai mult timp liber, eu am reușit să le îmbin. La agricultură muncești de primăvara până toamna, din toamnă ești liber.

„Porumboiu ne-a dat două vaci”

Au mai fost doi oameni în fotbalul românesc care s-au ocupat cu agricultura, Adrian Porumboiu de la Vaslui și Ioan Niculae de la Astra…

Domnul Porumboiu a fost pe vaca de lapte și nu cred că domnul Niculae a avut vaci. La un moment dat, acum vreo 15 ani, domnul Porumboiu ne-a dat, mie și domnului Dinescu, ne-a făcut cadou câte o vacă.

VEZI AICI REPORTAJUL VIDEO cu Gigi Nețoiu la ferma de la Cetate

Care va fi piața de desfacere pentru animalele pe care le aveți aici?

Am un prieten foarte bun care asta face din tată în fiu. E arab. Au și ei o fermă lângă București. Oamenii cu bani nu vor să mai mănânce carne refrigerată, congelată, cer fresh. Și atunci vițeii care ajung la o greutate de 400-450 de kilograme sunt îmbarcați pe vapor și pleacă în Qatar, în Dubai, la Istanbul. 99% merge la export. Clienții noștri nu sunt pregătiți, acum a început puțin să se promoveze, dar Angusul este cea mai bună carne. E carne albă, foarte gustoasă. Dar trebuie să privim și altfel, e o carne scumpă și lumea nu prea are bani de Angus.

Relația incredibilă cu Mircea Dinescu: L-a urmărit pe timpul lui Ceaușescu, acum sunt prieteni. „Așa ne-a fost destinul”

Cu Gigi Becali ați vorbit. Și dânsul este crescător, din tată în fiu, de oi…

La el probabil a ținut mai mult de pasiune. Din familie are și el asta și nu ai cum să uiți, sunt cei șapte ani de acasă, bunicii, părinții, cum ai fost crescut. Ce ai iubit și cei ai văzut la ei, aia faci mai departe. Și de-asta am și făcut această investiție, pentru că am fost singur la părinți, tatăl meu a murit la 85 de ani, acum șapte ani, mama trăiește, are 87 de ani și vreau să fiu mai aproape de ea. Când o să-i pierdem, o să-i căutăm și nu-i mai găsim. Ăsta a fost și motivul pentru care am investit în zonă. Sunt în relații foarte bune și cu primarul, ne cunoaștem de dinainte de 1989, e domnul Dinescu aici și ne întâlnim aproape în fiecare zi. Ne înțelegem, dacă stăm aici de așa mult timp. Seara când mă retrag stăm amândoi la povești. Îl cunosc din 1985, sunt 40 de ani. Eu eram ofițer de informații, el era în baza de lucru, era disident.

Și din situația asta, peste ani, stați împreună seară de seară…

Așa ne-a fost destinul. Și înainte de 1989 și acum. Și îmbătrânim împreună aici. Dânsul mai spune o poezie, eu îl urmăresc.

Practic atunci l-ați urmărit, acum îl ascultați…

Da. Are și dânsul trei vaci bălane. Suntem asociați acum, vedeți cum e viața, nimeni nu poate să prevadă ce se întâmplă în viitor. Important este să facem noi ceva, să fim serioși, în comună nu cred că mai sunt 30 de vaci, s-a distrus tot. Românul nu știe să mai crească o vacă, un porc, o oaie, copilul cum a împlinit 18 ani pleacă, aici e marea dramă. Uite, eu am luat și un nepalez la muncă, să-l văd ce știe. Nepalez la noi în Oltenia.

„I-aș face cadou lui Victor Pițurcă o vacă Black Angus. El e crescut aici, la Orodel, lângă Plenița, el vine permanent aici, 3,4, 5 zile pe lună. Și-i place foarte mult, e crescut la țară și mănâncă sănătos” – Gigi Nețoiu